Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Fertő kultúrtáj

A Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította, hiszen Európa nemzetközi jelentoségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvizű tava, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibb képviselője. A Világörökség Bizottság a Fertő-tavat az azt övező településekkel együtt 2001-ben mint kultúrtájat vette fel a világörökségi listára.

Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület
Titkárság: 9436 Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 43.
Telefon: +36 99 537 140
Internet: www.fertotaj.hu

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Az ország első nemzetközi nemzeti parkja a nádrengeteggel szegélyezett sekély szikes tó, a Fertő és a mocsarak és lápok maradványait őrző Hanság természeti értékeit óvja. Ezen a vidéken az ember ugyan jelentősen megváltoztatta a tájat, ám ennek ellenére sikerült jelentős természeti értékeket is megmentenie.

Internet: http://www.ferto-hansag.hu

 

Kócsagvár Látogató- és Oktatóközpont

Sarród község szélén, az egykori fertői kikötő és révátkelő helyén található a Fertő-Hanság Nemzeti Park székháza, a Kócsagvár, mely a természetvédelem hivatali épülete, oktatóközpont és 46 főt befogadó szálláshely is egyben. Nevét a helyi madárvilág jellemző képviselőjéről a nagykócsagról kapta. Az épület aulája különféle időszaki és vándorkiállítások színhelye. A nemzeti park székháza Sarród község szélén, az egykori fertői kikötő és révátkelő helyén található.

Cím: Sarród, Rév Kócsagvár
Telefon: +36 99 537 620
Internet: http://www.ferto-hansag.hu/index.php?pg=menu_1698

 

Esterházy Madárvárta

A Csíkos-égeres közelében található a madárvárta, ahol 1930-óta folynak madártani kutatások, valamint a terület állat- ás növényvilágával foglalkozó vizsgálatok. Az épületet herceg Esterházy Pál bocsátotta a Magyar Ornitológusok Szövetségének rendelkezésére, később ez lett a természetvédelem egyik első bázishelye. Az épület földszinti részén a nemzeti park és az erdészet irodái találhatóak, míg az emeleti kiállítóhelyen többszáz madár- és rovarpreparátum segítségével a Hanság rendkívül gazdag madár- és rovarvilágából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

Cím: Osli, Földsziget (Osli és Bősárkány között félúton)
Telefon: +36 99 537 620
Internet: http://www.ferto-hansag.hu/madarvarta

 

Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont

A Csapody István erdőmérnök, botanikus nevét viselő épületben a látogatók információt kaphatnak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkról, a Fertő part különböző rendezvényeiről, szálláshelyeiről, éttermeiről. A látogatóközpont ideális helyszíne az erdei iskolás programoknak, különféle táboroknak és továbbképzéseknek, a Fertő és a Hanság rendkívül gazdag élővilágát állandó kiállítás mutatja be. A látogatóközpont szálláshely is egyben: 10 darab négyágyas és egy kétágyas szoba várja a látogatókat.

Cím: 9434 Sarród, Fertőújlak Petőfi S. u. 23/a
Telefonszám: +36 99 537 520
Internet: http://www.ferto-hansag.hu/index.php?pg=sub_841

 

Látogatói információk

NYÁRI NYITVATARTÁS
június 1 – szeptember 30.
hétfő-vasárnap: 9.00-18.00
pénztár: 8.45-16.55

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt

TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN