Schloss Esterházy

Grafikus változat

Eszterháza Meets Jazz

 

Kerek számok vonzásában
2019. október 17., szombat 19.00
Marionettszínház


Balázs Elemér Group
Tagjai:
Horváth Cintia – ének
Szakonyi Milán – ének, gitár
Komjáti Áron – gitár
Balázs József – zongora
Lakatos Pecek Krisztián – nagybőgő
Czibere József – ütőhangszerek
Balázs Elemér – dob

Balázs Elemér Magyarország egyik legkeresettebb jazzdobosa 2000-ben alapította meg saját zenekarát, amely hamar hazánk egyik legnépszerűbb jazz együttesévé vált. A Balázs Elemér Group rendszeres fellépője hazai és külföldi jazz-, illetve világzenei fesztiváloknak és kluboknak Helsinkitől Rómától, Japántól Amerikáig. A kétszeres Fonogram-díjas, aranylemezes formáció olyan neves művészekkel lépett fel, mint például Dés László, Dresch Mihály, vagy Tim Ries, Charlie Mariano és Núria Rial. Zenéjük dallamos és melodikus, melyben az emberi hang fontos szerepet játszik. Dalaikat a különböző népek és kultúrák színes zenei motívumaival átszőtt fuzionálás jellemzi, de bebizonyították azt is, hogy a klasszikus reneszánsz és barokk stílus és a jazz ötvözése sem jelent különösebb gondot nekik. Az idén 10. stúdiólemezükkel ünneplik a zenekar fennállásának 20. évfordulóját. Koncertjüket hallgatva bárki úgy érezheti, dalról-dalra utazza körbe a világot Erdélytől egészen Brazíliáig. Elmélyült és igényes zenéjük garancia az igazi repülésre.

The Great American Swingbook
2019. november 14., szombat 19.00
Marionettszínház

Micheller Myrtill – ének
Balogh Zoltán– zongora
Pintér Tibor– gitár
Fonay Tibor– nagybőgő
Kaszás Péter– dob

A jazzrajongók, s különösen a 20. század első felének amerikai dalirodalma iránt érdeklődők jól ismerik a Nagy Amerikai Dalos-könyv fogalmát. A korszak legnépszerűbb és legnagyobb hatású dalai kaptak helyet e virtuális antológiában, amelyben ki-ki legkedvesebb dalait válogatta össze egy témán, korszakon vagy műfajon belül, többek között Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Billie Holiday, Tony Bennett vagy Sarah Vaughan. Micheller Myrtill az előadásban jazz sztenderdek, örökzöldek, Broadway-slágerek és hollywoodi filmek valamilyen módon a swinghez kötődő dalait fűzte össze, felidézve a múlt század egy-egy elegáns, vibráló vagy melankolikus, érzelmekben gazdag korszakát. Válogatása sokszínű: a temperamentumos táncmelódiák jól megférnek benne a melankolikusabb hangoltságú szerelmi dalokkal. Myrtill esetében a lenyűgöző énekhang, a kifogástalan stílusismert és a kitűnő nyelvismeret varázsos egyéniséggel és a közönséggel való könnyed, természetes kommunikációs készséggel is párosul.

Hőskor újrahangolva
2020. november 28., szombat 19.00
Marionettszínház

Magyar Jazz Quintet
Tagjai:
Szakcsi Lakatos Béla– zongora
Kőszegi Imre– dob
Fekete-Kovács Kornél– trombita
Fenyvesi Márton– gitár
Orbán György– nagybőgő

Miles Davis, John Coltrane, Joe Zawinul, hogy a hőskorból csak a koncerten elhangzó legismertebb szerző-reformátorokat idézzük. A színpadon pedig egy együttes, amelynek minden tagja saját generációjának legjobbja, a komolyzene és a jazz minden ágának legnemesebb szintéziséből létrejövő dalok tudós attitűddel, gyermeki játékossággal, de leginkább utánozhatatlan szenvedéllyel megújító előadója. „Ha az előadó ott, helyben szüli meg a zenét - akár a tempó, dinamika szintjén -, akkor mindenki elájul. Ez az egész egy halálos, komoly játék.” – nyilatkozta egyszer Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazz emblematikus alakja, élő legenda. Az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ívelő pályáján a mainstream jazz, a jazz-rock, a New Age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott. Zenekarai világhírűek és legendásak, lemezeit csaknem a világ minden táján hallgatják.

Látogatói információk

A hatályos kormányrendelet értelmében ZÁRVA


Látogatói menetrend
Betartandó óvintézkedések
Zoób Kati: Repertoár - Az ellentétek harmóniája
A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek