Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Eszterházi Vigasságok 2017.

Tavaszi Fesztivál 2017.

A 2017-es év is immár hagyományosan április közepétől október közepéig várja fesztiváljainak sorozatával legkülönbözőbb műfajú és előadó-apparátusú koncertekre hallgatóit. Tavasszal Haydn oratóriumával érkeznek a mára európai hírű Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Vashegyi György vezényletével. A meghívottak között lesz a Phantasm gamba-együttes, a moszkvai XV. Csajkovszkíj-verseny győztes csellóművésze Andrei Ionuț Ioniță és a Quatuor Mosaïques is. 


2017. április 28., péntek 19.00, Haydn-terem

Best of cselló

A mindössze 23 éves román csellista, Andrei Ionuț Ioniță berlini tanulmányai mellett 2009-ben a várpalotai Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny győztese lett, 2013-ban a Hacsaturján-versenyt nyerte meg, majd 2014-ben a tekintélyes müncheni ARD, valamint a berlini Emanuel Feuermann Verseny második díjait vihette haza. Most pedig a XV. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny győzteseként köszönthetjük őt Eszterházán, ahol zongorista partnerével, Naoko Sonodával a gordonka repertoár ismert és ritkábban játszott darabjaival kápráztatja el hallgatóságát.

Andrei Ionuț Ioniță – cselló
Naoko Sonoda– zongora


2017. május 13., szombat 19.00, Marionettszínház

VMT 300 - Vivat Mária Terézia

„Egyszerre 300 rakéta repült fel, kék fényben Magyarország címere tűnt fel, VMT (Vivat Maria Theresia) betűk fölött két kiterjesztett szárnyú sassal.” – adja hírül a korabeli leírás az 1773. szeptember 2-i eszterházai tűzijátékról. A látogatás után híresült el a királynő mára szinte közhelyszámba menő mondása, miszerint „ha jó operaelőadást akarok hallgatni, Eszterházára megyek”. Koncertünket is ennek szellemében tartjuk meg, bízva benne, hogy most sem változtatna véleményén. Az ő jelenlétében elhangzott vagy később nevével fémjelzett műveken kívül ebben olyan kiváló szólista partnerek lesznek segítségünkre, mint a milanói Scalában 2015-ben debütált Celeng Mária, valamint Brickner Szabolcs, a Mannheimi Operaház társulatának tagja.

Celeng Mária– szoprán
Brickner Szabolcs– tenor
Esterházy Hofkapelle– korhű hangszereken
Rácz Márton– karmester

 

2017. május 19., péntek 19.00, Haydn-terem

Az olaszok Haydnja

Bizton állíthatjuk, hogy a Concentus Musicus Wien négy tagjából 1987-ben alakult Quatuor Mosaïques garanciát jelent Haydn és a tizennyolcadik századi zene interpretációja tekintetében, amit többek között éppen egy Haydn-lemezükkel elnyert Gramophone Díj is bizonyít. Így ünnepelt mesterünk muzsikája nem is maradhat ki a programból. Az első Tost-kvartett után pedig egy különleges mű következik: a vonósötöseiről híres Boccherini Stabat Materét a főleg a barokk repertoárban sokat foglalkoztatott spanyol énekesnő, María Hinojosa Montenegro szólaltatja meg, kiegészülve a nagyszerű kanadai születésű bőgőssel, David Sinclairrel.   

 María Hinojosa Montenegro– szoprán
Quatuor Mosaïques– korhű hangszereken
David Sinclar– nagybőgő

 

2017. június 3., szombat 19.00, Haydn-terem

.Két stílus határán

Természetesen akik 1750-ben Bach halála után felébredtek, nem eszméltek arra, hogy véget ért a barokk és máris jön a bécsi klasszika. A korszakok között stílusátmenetek igencsak különleges muzsikákat rejtenek. Az ún. gáláns stílusnak, avagy a német Empfindsamkeitnak történetesen a Bach-fiúk voltak a legismertebb képviselői, az orvosi diplomával is rendelkező tehetséges fiatal régizenész-billentyűs, Tóth-Vajna Zsombor pedig együttesével, a Harmonia Caelestis Barokk Zenekarral műveiket Haydn néhány ritkábban hallható kompozíciójával együtt tűzi műsorra. A koncerten megismerhetjük a Hull a pelyhes Johann Christoph Friedrich Bach-féle változatát is.

Tóth-Vajna Zsombor(csembaló, fortepiano)
Harmonia Caelestis Barokk Zenekarszólistái (korhű hangszereken)

 

2017. június 4., vasárnap 19.00, Marionettszínház

Kodály öröksége Eszterházán

Ötvenhét éve, 1959. május 31-én az akkori Haydn-évfordulón Kodály Zoltán személyesen vezényelte Eszterházán az ünnepi „dalostalálkozó” félezer énekesének kórusát egy kétezer fős hallgatóság előtt. Történt ez egy olyan korban, amikor Fertőd felé tartó szolgálati autóját még megállították a nemzetvédelmi szervek ellenőrzés céljából. E koncerttel vette kezdetét a kastély újkori zenetörténete és az itt máig élő, folyamatosan szélesedő Haydn-kultusz.Kodály személyes szerepe a évforduló minden zenei megmozdulásában – köztük a nemzetközi zenetudományi konferenciában – elvitathatatlan.
Kodály Zoltán zenepedagógiai elképzeléseinek Magyarországon a Nyíregyházi Cantemus Kórus az egyik leghitelesebb képviselője. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában folyó munka az alapja annak a világszínvonalú énekkari teljesítménynek, melyet ezen az estén a Cantemus kóruscsalád kórusai közül a Pro Musica Leánykar képvisel, hogy a zenepedagógiai örökség mellett bemutassa a magyar zeneszerzés Kodálytól induló hagyományait Bartók Béla, Kocsár Miklós, Orbán György, vagy éppen Gyöngyösi Levente művein keresztül.

Pro Musica Leánykar
Szabó Dénes– karmester

 

A jegyek az Esterházy-kastély recepcióján vásárolhatók, valamint telefonon a +36 99 537 640 és az info@eszterhaza.hu email címen foglalhatók!

Jegyár: 4000 Ft

Látogatói információk

Tavaszi nyitva tartás:
2017. március 15 - 2017. április 30. keddtől vasárnapig 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 10:00 - 17:00)
Szünnap: HÉTFŐ

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. A fejlesztések ideje alatt a múzeum földszintje és a kápolna látogatható. Megértésüket köszönjük!

Belépőjegy: 1.500 Ft 
Kedvezményes jegy (diákigazolvánnyal és OEP igazolvánnyal: 900 Ft
Családi jegy (két felnőtt és három 14 év alatti gyermek részére): 3.000 Ft