Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Herend Eszterházán

Esterházy I. „Fényes” Miklós herceg eszterházai kastélyának porcelángyűjteménye a 18. században a legfényesebb európai hercegi és uralkodói udvarok porcelángyűjteményeivel vetekedett, — különböző keleti és európai porcelánműhelyekből származó porcelán tanúskodott az Esterházyak porcelánszeretetéről és gyűjtőszenvedélyéről egyaránt. A hercegi gyűjtemény a 19. században, Esterházy II. majd III. Miklós herceg alatt is tovább bővült, s a fraknói hercegi ág mellett a család grófi ágai is jelentős porcelángyűjteménnyel bírtak. A vásárlás és gyűjtés mellett az Esterházy család jelentős szerepet vállalt a magyar porcelángyártás kezdetinél, a herendi porcelénmanufaktúra megteremtésében – így szinte magától értetődik, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kastélyok sorában bemutatott vándorkiállítása, új, jelentős múzeumi anyaggal, s a gyár más termékeivel kibővülve a fertőd-eszterházai Esterházy kastélyban nyílt meg, a herendi manufaktúra és az Eszterháza Kulturális, Kutató-, és Fesztiválközpont rendezésében.

A 19. század első harmadában a tatai Esterházy grófok támogatták Stingl Vince Ferencet (1796—1865 után) előbb a tatai fajanszkészítő üzemben, majd a Fischer Mózes Áronnal a tatai Tóvárosban az Esterházy grófok támogatásával megalapított keménycserépgyárban. Stingl 1824-ben költözött át Herendre, ahol keménycserépgyárat alapított, melynek – Stingl anyagi nehézségei okán – újból a Fischer család nyújtott hitelt. Stingl 1841-ben elhagyni kényszerült Herendet s a gyár a Fischer család kezén folytatta munkáját s virágzott fel.
1845-ben ismét egy Esterházy segítette a gyár működését, mikor is gróf Esterházy Károly vállalt kezességet Fischer Mórért, mikor Fischer a gyár megmentése érdekében hitelt vett fel a Rotschild bankháztól.

Az anyagi támogatás mellett az Esterházy család jelentős megrendelésekkel is támogatta a herendi gyárat. Így Herend kezdeteinél, 1844-ben, gróf Esterházy Károlyné megrendelésére, a család pompás meisseni étkészletének hiányzó darabjait gyártották le Herenden, majd a család pápai kastélyába készültek a máig leghíresebb herendi minták egyikével, a családról elnevezett Esterházy-mintával díszített darabok.

Az Esterházy-dekor mély tűzű vörös alapja, és rajta a fehér növényi motívumok és kínai írásjegyek előképét az Esterházy család által kedvelt és gyűjtött kínai porcelánok jelentik.

Nem véletlen tehát, hogy az eszterházai kiállítást az Esterházy-mintás porcelánok legkorábbi, ismert, az 1850-es években gyártott, a herendi múzeumban őrzött  néhány darabja nyitja, a motívum színváltozataival díszített porcelánokkal, melyeket néhány, napjainkban készült, Esterházy-mintás tárgy követ. Az Esterházy-mintás tárgyakat a tárlókban a herendi múzeum kínai és japán porcelánokat utánzó, néhány remekbe készült, 19. századi darabja követi, majd a gyár más, híres mintáival ismerkedhetnek meg a látogatók: kiállításunkon a gyár kortárs darabjainak és múzeumi tárgyainak révén kerül bemutatásra számos, világhírű herendi dekor, így például a Viktória-, az Apponyi-, a Batthyány-, a Rotschild-, vagy a Miramare-minta.

A porcelánok egy része nem vitrinekben kapott helyet, hanem a kiállításban, íróasztalokon, vagy asztalterítékek részeként. A terített asztalok egyikét egy pompás, zöld, Apponyi-mintás dekorral díszített porcelánétkészlet, s a gróf Cziráky család ezüst asztaldísze ékesíto, míg a főúri szalonokat felidéző teremben mindenek előtt a keleti porcelánművészetből inspirálódó herendi mintákkal díszített porcelánok mellett a gróf Cziráky család dénesfai kastélyából származó ezüstök és üveg asztalnemű, illetve egy empire szalongarnitúra kapott helyet.

A herendi porcelénok vitrinjeit, és a gróf Cziráky család dénesfai kastélyából múzeumba került berendezési tárgyakat a győri Rómer Flóris Múzeum anyagából válogattuk mely a győri múzeummal való együttműködésünk egy új szakaszának kezdetét jelenti. A győri múzeumból a kastélyba kerüt műtárgyak az Esterházy családdal rokon gróf Cziráky család műtárgyait helyzik fókuszba. A cziráki és dienesfalvi Cziráky család sorsa szoros szálakkal kötődik a galántai Esterházy családéhoz. A vármegyei és országos politikai élet útjai mellett erős családi szálak is összekötötték őket – házasságok sora. Hogy csak néhányat említsünk: az 1714-ben, 300 éve elhunyt galánthai Esterházy Dániel és Cziráky Katalin vagy Cziráky Béla Fejér megyei főispán és gróf Esterházy Mária házassága. Ám a családi kapcsolatok közül talán a legfontosabb, s mindenképp a legismertebb galánthai Esterházy Miklós herceg és Cziráky Margit grófnő házassága 1898-ban. Miklós herceg és Margit hercegné legendás szerelmi házassága, sorsuk összefonódása ébresztette fel Csipkerózsika álmából Eszterházát, a fertőd-eszterházai Esterházy-kastélyt is a 19. század végén – 20. század elején: a házaspár kiváltotta a zálogban lévő Esterházy-birtokokat, megszüntette a zárgondokságot, új életre keltette az eszterházai kastélyt körbeölelő birtokokat és magát az épületegyüttest is — felújítva, s s berendezve azt, a család 18-19. századi s újonnan vásárolt műtárgyaival. Miklós herceg hitvese, Cziráky Margit grófnő teljes hozományát költötte a felújításra. Margit hercegné születésének (1874) 140. évfordulója különleges alkalmat teremtett ahhoz, hogy a győri múzeum Cziráky-tárgyai Eszterházára érkezzenek. Különleges az időpont azért is, mert a győri Rómer Flóris Múzeum épülete felújítás előtt áll, így az idén az a ritka pillanat állt elő, hogy a múzeum nélkülözni is tudja tárgyait a felújítás idejére, sőt! A tárgyak nem raktárakban megbújva várják majd, hogy befejeződjék a győri múzeumépület rekonstrukciója, s újra a győri kiállításban állhassanak, hanem Győr városa, a győri Rómer Flóris Múzeum és az Eszterháza Kulturális Kutató-, és Fesztiválközpont munkatársainak együttműködése eredményeképpen kiállításban maradtak: a felújítás időtartama alatt a fertődi Esterházy-kastély kiállítótermeiben várják továbbra is a látogatókat az elkövetkezendő másfél-két évben.

A közvetlenül a Cziráky családhoz kötődő tárgyak mellett különlegesség például a Esterházy László pozsonyi kanonoknak és rátóti prépostnak dedikált habán tál, sőt, az interieurokben más, a győri múzeum 17—19. századi gyűjteményének néhány más, különlegesen szép darabja is helyet kaptak.

A herendi porcelánokat bemutató kiállítás 2014. október végéig, míg a győri múzeum tárgyai 2015. végéig láthatók az Esterházy-kastélyban. 

Látogatói információk

A hatályos kormányrendelet értelmében ZÁRVA


Látogatói menetrend
Betartandó óvintézkedések
Zoób Kati: Repertoár - Az ellentétek harmóniája
A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek