Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Tavaszi koncertek 2019. március 8 - június 1.

Az evidencia erejével
2019. március 8., péntek 19.00
Marionettszínház

Frankl Péter és Perényi Miklós - a legnevesebb kritikusok és zenei szaktekintélyek által is legendaként emlegetett művészek - együtt a koncertdobogón. Olyan kivételes esemény ez, amely a világ bármely hangversenytermében piros betűs ünnepnek számít. A Zeneakadémia legnemesebb hagyományai nyitották meg előttük az utat kamarazenélés nélkülözhetetlen, kiapadhatatlan, csodás világába, e tradícióból indulva hódították meg a nagyvilágot. Kroó György elragadtatását idézve egy 1997-es Perényi-kritikából: "a zenei megszólalásnak az az eszménye született újjá, amelyet a platóni ideák honából Pablo Casals hozott emberlakta földünkre... Ez a hang a semmiből érkezik, és ahogy kiteljesedik, az egész világegyetemet átfogja." Inspiráció és tévedhetetlen stílusismeret, földön járás és fantasztikum, a zene örömének és lélegzésének megélése, szent alázat a művészet és az emberség iránt. A két mester ezúttal a fuvolista Ittzés Gergellyel vezet fel minket, a hallgatókat a Parnasszus hegyére.

Műsor:
J. Haydn: G-dúr zongoratrió, Hob. XV:15
J. Brahms: 1. (e-moll) cselló-zongora szonáta, Op. 38
Fr. Schubert: Bevezetés és variációk az Elszáradt virágok című dal témájára, D. 802
J. Haydn: D-dúr zongoratrió, Hob. XV:24

Előadók:
Ittzés Gergely – fuvola
Perényi Miklós – cselló
Frankl Péter – zongora

Jegyár:
Elővételben február 22-ig 20% kedvezménnyel: 4000 Forint
Normál jegyár: 5000 Forint


„Áhítattal emelem fel szemem”
2019. április 13., szombat 19.00,
Marionettszínház

A Bach kutatás által sokáig J. S. Bach ötödik passiójaként számontartott mű a későbarokk egyik megindítóan szép szenvedéstörténet-megzenésítése. A zenei köznyelvben a pasticcio olyan zeneművet jelöl, amelynek tételeit különböző zeneszerzők komponálták, s a különféle művekből átemelt – és alkalmanként új szöveggel ellátott – tételeket egy újabb komponista állította össze és egészítette ki.  A mű esetleg már Bach lipcsei éveiben előadásra kerülhetett, mert ugyanazt a szerkezetet mutatja, mint a Tamás-templomban használtak, de Bach másolója és veje J. Chr. Altnickol is lehetett az összeállító, hiszen az ő növendékének a kézírásában maradt fenn a passió. „Egy lelkes Purcell Kórus, egy szikrázó Orfeo Zenekar – a vonósok lágyak, a mély fúvósok kifogástalanok, a fuvolák elragadók” méltatta egy kritika a Vashegyi György által vezetett, mára európai rangú és számos szakmai- és lemezdíjjal kitüntetett együtteseket, amelyek előadásában ismét egy megrendítő este részesei lehetünk.

Műsor:
J. S. Bach/ C. H. Graun/G. Ph. Telemann: Pasticcio-passió

Előadók:
Kovács Ágnes – szoprán
Bárány Péter – férfialt
Megyesi Zoltán – tenor
Najbauer Lóránt – basszus
Purcell KórusOrfeo Zenekar (korhű hangszereken)
Simon Standage – koncertmester
Vashegyi György – karmester

Jegyár:
Elővételben március 30-ig 20% kedvezmény: 4000 Forint
Normál jegyár: 5000 Forint


A sokszínűség finom eleganciája
2019. május 18., szombat 19.00
Marionettszínház

A Holdjárat, az a titokzatos erő, mely lelket lélekkel összekapcsol, láthatatlan segítség, misztikus utazás, egy olyan kaland, melyre mindenki vágyik, melynek a végén felkavaró, vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk.Ehhez az újabb utazáshoz Kátya ezúttal is Hrutka Róbertet kérte fel útitársnak. Azonban ezúttal már nem átdolgoztak közösen Kátya számára kedves dalokat, ahogyan tették a Keresztül Európán album esetében.  Az új lemezre tíz vadonatúj dal született. A dalok szövegét szinte minden esetben Tompos Kátya írta. A bensőséges, helyenként elgondolkoztató, helyenként vicces, de mélyen a lelkéből fakadó történeteket mind az élet ihlette. Valamennyi vers egy darab a színésznő lelkéből, ablak a világára. A Holdjárat koncert műsorában természetesen az új album dalai mellett a régi kedvencek is helyet kaptak.

Műsor:
Tompos Kátya–Hrutka Róbert: Holdjárat

Előadók:
Tompos Kátya – ének
Hrutka Róbert – gitár
Kalmus Felicián – cselló
Fehérvári Attila – basszusgitár
Galambos Zoltán – zongora
Dely Domonkos – vokál
Markó Ádám – dob

Jegyár:
Elővételben május 4-ig 20% kedvezmény: 4000 Ft
Normál jegyár: 5000 Ft


Haydn múzsái
2019. június 1., szombat 19.00
Marionettszínház

Joseph Haydn legtöbb billentyűs szonátáját konkrét személyeknek írta, akik között azonban csak egyszer találunk férfit. A többi mű ihletői kizárólag hölgyek, a kor híres virtuóz amatőrjei: az Auenbrugger nővérek, Marie Esterházy hercegnő, a vérbeli londoni virtuóz Theresa Jansen és Haydn plátói szerelme Genzingerné. Az Arianna-kantáta pedig vélhetően ez utóbbi lányának és első előadójának “Fräulein Pepperl”-nek íródott. Ezekből a művekből megismerhetjük Haydn végtelen humorát és finom érzékét az egyes hölgyek portréjának megalkotására muzsikáján keresztül. Emellett folyamatosan születtek dalai, amelyek a bécsi klasszika – elsősorban női – házi muzsikálásainak intim légkörébe vezetik be a hallgatót. Ez estén e múzsák ihlette remekművek korunk egyik legnagyszerűbb, Kossuth-díjas magyar szopránénekesnője, és a „Nemzet Tehetségeiért” ösztöndíjas régizene-specialista művészi laboratóriumában nyerik el hiteles tolmácsolásukat.

Műsor:
M. Clementi: Preludio alla Haydn Op.19 No.2
J. Haydn: D-dúr szonáta Hob. XVI:51
J. Haydn: Hat angol canzonetta (első kötet) Hob. XXVIa:25-30
J. Haydn: Esz-dúr szonáta Hob. XVI:49
J. Haydn: Arianna Naxos-ban - kantáta Hob. XXVIb:2

Előadók:
Sümegi Eszter – szoprán
Tóth-Vajna Zsombor – Broadwood asztalzongora, fortepiano

Jegyárak:
Elővételben május 18-ig 20% kedvezmény: 4000 Forint
Normál jegyár: 5000 Forint

Jegyek kaphatók a www.jegymester.hu weboldalon és az Esterházy-kastély recepcióján!

Látogatói információk

TÉLI NYITVA TARTÁS
október 1 –május 31.
hétfő: SZÜNNAP
kedd-vasárnap: 9.00-17.00
pénztár: 8.45-15.55

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt


TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN