Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

XI-Haydn-vonósnégyes-fesztivál

XI. Haydn–vonósnégyes-fesztivál
galántai Esterházy II. Antal herceg ajánlásával

2018. szeptember 21-23.

Nagy művek árnyékában? 
2018. szeptember 21., péntek 19.00
Haydn-terem

J. Haydn: D-dúr vonósnégyes Op.76 No.5
W. A. Mozart: B-dúr vonósnégyes KV 589
R. Hahn: II. F-dúr vonósnégyes

Quatuor Tchalik
Gabriel Tchalik – hegedű
Louise Tchalik – hegedű
Sarah Tchalik – brácsa
Marc Tchalik – cselló

A Teremtés alkotása idején készült el Haydn utolsó ciklusa, az Erdődy-kvartetek, amelyek a kor híres krónikása, Charles Burney szavaival “tele vannak invencióval, tűzzel, jó ízléssel és új hatásokkal. … egy, az egyik legműveltebb tehetség művei, akiben akorábbi tűz még mindig kimeríthetetlen.” Mozart halála előtt egy évvel, a Cosí fan tutte írása idején “elcsigázó munkálkodással” vetette papírra a Haydnnak dedikált ciklus utáni korszakos “porosz” kvartetteket. A koncertet a korai Haydn-Mozart interpretáció egyik jelentős karmestere, Reynaldo Hahn műve zárja, aki Maurice Ravel egyik legsokszínűbb kortársaként, a századelőn fennen hirdette, hogy Haydn zenéje “rendkívüli, puskaporos és olykor igen provokatív”. A  több tucat operát, több száz zeneművet író polihisztorról mondta barátja Marcel Proust: “Minden, amit valaha tettem, Reynaldonak köszönhető”.

Jegyár: 4.000 Ft/db


Kétszer kettő néha öt
2018. szeptember 22., szombat 15.00
Haydn-terem

J. Haydn: g-moll vonósnégyes Op.20 No.3
Fr. Schubert: C-dúr vonóskvintett Op.posth.163

Wespa-vonósnégyes
Wolfgang Göllner – hegedű
Árvayné Nezvald Anett – hegedű
Kóczán Péter – brácsa
Vámos Marcell – gordonka

Közreműködik: Maróth Bálint – cselló

Goethe a Rousseau-i racionalista és természetközpontú filózófiáját követve “négy józan ember párbeszéde”-ként határozta meg a vonósnégyest. Haydn 1770 körül keletkezett moll tónusú Sturm und Drang szimfóniáitól eltérően a műfaj alapkövének számító Op.20-as “Nap”-kvartetjei között egyedülálló módon csak két moll hangneműt találunk, melyek csípősen fanyarak, minden tekintetben vakmerőek, bizarr kihagyásokkal, aszimmetriákkal és megállításokkal teliek. Ezzel szemben Schubert 1828-ban két hónappal halála előtt, a családi előadásokon bemutatott vonósnégyesei után fejezte be élete legkomplexebb és legérettebb, s egyben a zeneirodalom egyik leggyönyörűbb kamarazenei alkotását. A művet - amely csak halála után több, mint húsz évvel került bemutatásra és publikálásra - vélhetően az általa nagyra tartott két előd, Mozart és Beethoven vonóskvintettjei előtti tisztelgésként komponálta C-dúrban. 

Jegyár: 2.500 Ft/db


Egyszerűen fenomenális
2018. szeptember 22., szombat 19.00
Haydn-terem

J. Haydn: C-dúr vonósnégyes Op.54 No.2
J. Haydn: F-dúr “Álom” vonósnégyes Op.50 No.5
A. Dvořák: G-dúr vonósnégyes Op.106

Bennewitz Quartet
Jakub Fišer– hegedű
Štěpán Ježek– hegedű
Jiří Pinkas– brácsa
Štěpán Doležal– cselló

Egyszerűen fenomenális – írták az osakai és a Borciani versenyek győzteseiről, akik immár húsz éve elsőragú kamarazenészek partnereiként is járják a világ nagy koncerttermeit és fesztiváljait. Ugyanezen szavakkal szokták jellemezni a korszakalkotó 1777-78-as Haydn Porosz- és Tost-kvartettsorozatokat. E darabokat üdítő fomagazdagság, kivételes erő és retorikai merészség jellemzi, amelyekben Haydn elképesztő harmóniai bátorsággal ábrázolja az incselkedést, a vidámságot, a nyersességet és a melankóliát – az emberi érzelmek és cselekvések teljes spektrumát. „Sütkérezem az Isten alkotta természetben és megelégedetten, céltalanul lézengek ... csak lustálkodom és hozzá sem érek a tollamhoz” – írja a második amerikai útjáról 1895-ben a vysoka-i nyári lakába hazatért Dvořák. Majd alig egy hónap alatt megírja a korabeli Európa „tiszta kamarazenéjének” mesterművét, a már-már impresszionizmusba hajló G-dúr vonósnégyest. 

Jegyár: 4.000 Ft/db


Invenció, invenció, invenció! - ELMARAD!
2018. szeptember 23., vasárnap 15.00
Haydn-terem

A 2018. szeptember 23-ra hirdetett Kruppa Vonósnégyes koncert betegség miatt elmarad.


Fény és árnyék
2018. szeptember 23., vasárnap 19.00
Haydn-terem

J. Haydn: D-dúr vonósnégyes Op.20 No.4
Fanny Mendelssohn-Hensel: Esz-dúr vonósnégyes
Fr. Schubert: a-moll “Rosamunda” vonósnégyesOp.29

Signum Quartett
Florian Donderer – hegedű
Annette Walther – hegedű
Xandi van Dijk – brácsa
Thomas Schmitz – cselló

J. Haydn talán legsorsfordítóbb vonósnégyesciklusa a Sturm und Drang jegyében “a vihar és a vágy”, a fény és az árnyék, az érzékek és a spontaneitás felszabadításának legszebb példája. Fanny Mendelssohn egy sforzando-ja “az ő kis ujjaival úgy ért bennünket, mint a lelkünkön átnyilalló elektromos ütés és teljesen magával ragadott minket” – írják a Schumann család, Liszt én Kinkel barátjáról, akinek tehetsége, érzékenysége és zenéje lenyűgözte tágabb környezetét is. Játékuk "átlátható, ékesszóló és sokatmondó, minden szentimentalizmust nélkülőző, mely feltételezi a zene szunnyadó hevességét és képes rémisztően irányt változtatni a mű sötétségei és mélységei felé - írták a világhírű Signum Quartet Rosamunda-előadásáról. Estelivarázslat! És tényleg! 

Jegyár: 4.000 Ft/db

Jegyek már kaphatók az Esterházy-kastély recepcióján és a jegymester.hu weboldalon!

Látogatói információk

NYITVA TARTÁS
2018. október 1. - 2018. december 23.

Hétfő: Szünnap
Kedd-Vasárnap 9.00-17.00 óra között
(pénztárzárás: 15.55 óra)

2018. december 24-december 31. ZÁRVA!

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el.  

Ingyenes parkolási lehetőség térképe elérhető itt.